Des que, en plena guerra de Successió al tron hispànic, el penyal de Gibraltar va caure en mans austriacistes el 4 d’agost de 1704, els intents de l’exèrcit borbònic de recuperar la plaça per les armes van ser constants al llarg del tot el segle XVIII. I, curiosament, de dos dels episodis més destacats, l’ocupació del 1704 i l’anomenat Gran Setge del 1779 al 1783, en disposem de diaris en primera persona i sobre el terreny escrits per personatges provinents dels Països Catalans.

En el cas de l’ocupació i defensa del penyal sota les ordres de Carles d’Àustria, el 1704 i 1705, ens ha arribat el testimoni escrit de l’austriacista garrotxí Francesc de Casamitjana, autor d’un detalladíssim i poc conegut diari del primer setge com a secretari del príncep Jordi de Hessen-Darmstadt, cap de l’expedició aliada. En podeu consultar la transcripció digital aquí.

I en el cas del Gran Setge, l’últim intent espanyol de recuperar la plaça per la força de les armes, quin ens va deixar un diari civil dels quatre anys de penúries al penyal va ser el capellà menorquí Francesc Messa. En podeu consultar la transcripció digital aquí.

Comments are closed