El primer bisbe nascut a Gibraltar després de l’ocupació del 1704 va ser Francisco Porro y Reinado (1739-1814), fill d’una família genovesa arribada des d’Alacant. De la Gibraltar natal va passar, ja com a membre dels Clergues Regulars Menors, per Granada, Sevilla i Roma, on va arribar a ser prepòsit general del seu orde i nomenat pel papa Pius VII al capdavant del Bisbat de Louisiana i les Dues Florides el 1801. Però la venda secreta d’aquets territori per part de França als EUA va impedir-ne l’accés al càrrec i va precipitar, al seu torn, el nomenament com a flamant bisbe de Tarassona, seu que va ocupar fins a la mort.

Sobre el vincle alacantí del bisbe Porro i la seva biografia, n’he escrit un extens article, Francisco Porro, el bisbe gibraltareny ‘perseguit’ per Napoleó, publicat en català, anglès i castellà.

Comments are closed