El portal Gibaltar.cat, activat l’estiu del 2021, vol ser un repositori de tota la recerca sobre els vincles entre els Països Catalans i Gibraltar que com a periodista, lingüista i investigador jo mateix, Martí Crespo (Barcelona, 1972), he dut a terme aquestes últimes dècades. La intenció principal és destacar la gens negligible aportació de catalans, illencs i valencians a la història de Gibraltar i, especialment, a la formació de la identitat yanita actual.

Des de l’any 2000, aproximadament, vaig començar a investigar tota mena d’aspectes històrics, culturals, socials i polítics fruit de la relació entre aquests dos territoris de la península Ibèrica, alguns dels quals s’han convertit en articles, reportatges i comunicacions en congressos. D’aquesta investigació, també en va sortir el llibre Els ‘minorkeens’ de Gibraltar (PAMSA, 2018), centrat específicament en la comunitat menorquina establerta des del segle XVIII a Gibraltar.

A la web, doncs, trobareu tots aquests articles (publicats majoritàriament en català) i molts altres d’originals (sense publicar). També hi he afegit algunes transcripcions de documents que considero de gran transcendència i que, fins ara, no es podien trobar en versió digital. Com per exemple l’importantíssim i interessantíssim diari de l’ocupació aliada de Gibraltar del 1704 i del posterior setge hispanofrancès del 1705 que va escriure, des de l’exili, l’austriacista Francesc de Casamitjana.

Gibaltar.cat és un portal en actualització i, per tant, s’hi aniran afegint periòdicament articles i documents. Per a consultes, informacions o esmenes, em podeu contactar a l’adreça gibralcat [a] gmail.com.

Some information in English, here.