La cèntrica rambla d’Ègara de Terrassa, un cop superades les vies del tren cap al nord, canvia de nomenclatura i adopta el nom d’avinguda de Josep Tarradellas. L’aparició del 125è president de la Generalitat de Catalunya al nomenclàtor de la cocapital del Vallès Occidental data del 1988 quan, poc després de la seva mort, el ple de l’ajuntament va decidir de recordar-lo rebatejant una via important de la ciutat. En deixa constància la placa que es va inaugurar l’Onze de Setembre d’aquell mateix any: “Avda. Josep Tarradellas i Joan / President de la Generalitat de Catalunya / 1954-1980 / 11-9-1988.”

La decisió del ple, tal com hem dit, va consistir a rebatejar una avinguda ja existent. I quin nom duia fins aleshores? Doncs el de Gibraltar. Com explica Joaquim Verdaguer i Caballé al seu bloc, l’antic llit de la riera del Palau es va començar a canalitzar al final dels anys 1950 arran de la necessitat d’urbanitzar la zona amb un vial que connectés la rambla d’Ègara amb l’avinguda d’Abat Marcet. Amb la urbanització incipient de tota aquella àrea al nord de Terrassa, l’any 1966 van començar les obres de construcció dels anomenats pisos de Gibraltar, en un moment en què el règim franquista pressionava a l’ONU per la sobirania del penyal i en molts municipis de l’estat espanyol es dedicaven carrers i avingudes a aquell territori britànic des del tractat d’Utrecht de 1713. El vial que passava prop d’aquells blocs de pisos, doncs, va adoptar el nom de Gibraltar.

Des del 1988, doncs, a diferència d’uns altres municipis del país Terrassa ha deixat de tenir una via dedicada a Gibraltar, però el record del penyal és encara ben present en aquesta zona de la ciutat no sols per la pervivència del nom del nucli urbà dels Grups Gibraltar-Lluís Companys, dins el barri de Can Boada, sinó també per la presència dels blocs de pisos aixecats entre 1966 i 1973 i encara coneguts amb el nom de Gibraltar. I, si ens hi fixem bé, descobrirem un detall interessant: els passatges interiors reben els noms de Penyal, Algesires i La Línea… i queden delimitats al sud, ni més ni menys, pel carrer de la Hispanitat.

El nom de l’antiga via també ha perviscut gràcies a un llibre d’un autor sabadellenc, Josep Gòrriz, que el 1989 va publicar a la col·lecció la Maleïda de Pirene Editorial la novel·la policíaca juvenil Avinguda Gibraltar.

PS: A Barcelona, per cert, també hi ha un carrer del Penyal, però l’origen és ben diferent.

Article publicat el 17 de juny de 2024

Comments are closed