In English (translated by Google) / En castellano (traducido por Google)

Si pregunteu pel plat nacional de Gibraltar, amb tota seguretat us respondran que és la calentita, una pasta feta de farina de cigrons cuita al forn. És una demostració claríssima de l’empremta de la comunitat genovesa arribada al penyal després de l’ocupació britànica i, curiosament, emparentada amb la típica fainé de l’Alguer, filla també de la fainâ lígur. La calentita és tan arrelada a Gibraltar, de fet, que fins i tot té un festival gastronòmic anual dedicat a reivindicar-la des del 2007.

Fotgrafia de fainâ.

El concepte de calentita, entre els gibraltarencs, durant molts anys també ha estat vinculat amb els venedors ambulants d’aquesta menja, que voltaven incansablement pel centre de la ciutat amb grans paelles o safates metàl·liques al cap oferint-ne talls a qui en demanava. Els gibraltarencs de més edat, de fet, encara poden recordar el venedor de calentitas més famós, abans i després de la Segona Guerra Mundial: era el Paloma, conegut per tothom únicament amb aquest nom i que, segons Neville Chipulina, vivia al carrer Luis Ramirez, 5, de La Línea de la Concepción. Cada dia, doncs, passava la frontera i anava a buscar les calentitas que sortien del forn que la pastisseria La Predilecta tenia a Castle Steps, per repartir-les per tota la ciutat.

Paloma, l’últim venedor ambulant de calentitas a Gibraltar. Foto: Gibraltar Museum.

La pastisseria i saló de te La Predilecta, situada a la part alta d’Engineer Lane, explica Chipulina que era propietat de la família Orfila, un cognom íntimament lligat a la comunitat menorquina establerta també al principi de l’etapa britànica de Gibraltar. A més de l’establiment, els Orfila van tenir entre 1932 i 1987 (quan van tancar el local) un forn a Castle Steps, un tram de carrer popularment denominat com la Escalera del Horno, tal com explica en aquest vídeo Ryan Asquez, més conegut a les xarxes socials com The Llanito History Doctor.

Interior de la pastisseria La Predilecta, regentada de 1932 a 1987 per la família Orfila. Foto: bloc de Neville Chipulina.

Paloma va ser l’últim calentitero de Gibraltar, atès que va passejar-s’hi pels carrers venent-ne fins a la darreria de la dècada de 1960, quan el règim de Francisco Franco va decidir unilateralment de tancar la frontera per la disputa diplomàtica per la sobirania del penyal. Des de fa pocs anys, una imatge seva en grafiti es pot veure a Benzimra’s Alley, no gaire lluny del forn dels Orfila on cada matí anava a buscar la pasta per vendre-la al crit de “¡caliente, caliente, calentita!

Un dels locals on al segle passat es feia el plat més popular de Gibraltar era regentat per una família amb llinatge menorquí
Homenatge recent a Paloma, a Benzimra’s Alley.

Article publicat el 26 de maig de 2025

Comments are closed